ÖSTAGÅRDEN

BEHANDLING

1691B784-9BD4-4E8F-8EA6-2A7C65230945.jpeg
243A40E5-1922-4A00-A2EB-7543047C3B32.jpeg

BEHANDLING

På Östagården erbjuder vi varje ungdom primärbehandling utifrån sitt missbruks- och kriminalitetsproblematik för att de ska bli drogfria och fri från kriminella handlingar. Våra värdeord är ROS - Respekt, Omtanke, Struktur och genomsyrar allt vi gör. Vi arbetar utifrån kognitiv beteendeterapi (KBT) samt 12-stegsmodellen. Vi vill under behandlingstiden ge ungdomarna insikter kring sitt missbruk/kriminella beteende och vilka konsekvenser detta gett samt kan komma tänkas ge om de inte gör en beteendeförändring. Syftet är att ge dem färdigheter att förstå sig själv samt redskap att hantera de bakomliggande känslorna/tankarna som många gånger är ”roten” till ett dåligt mående och som lett till ett missbruk/kriminalitet. Syftet är vidare att arbeta med deras självkänsla och självförtroende gällande att bygga en ny identitet utan missbruk och kriminalitet.

På Östagården erbjuder vi våra ungdomar primärbehandling utifrån sitt missbruk-beroende och/eller kriminella problematik för att de ska bli drogfria och fria från kriminalitet. Vi arbetar utifrån kognitiv beteendeterapi (KBT) med inslag av 12-steg. Vi vill under behandlingstiden ge ungdomarna insikter kring sitt missbruk/kriminella beteende och vilka konsekvenser detta gett eller kan komma tänkas ge, om de inte gör en beteendeförändring. Syftet är att ge ungdomarna färdigheter att få insikt, förstå sig själva samt att få verktyg att hantera de bakomliggande känslorna och tankarna, vilka många gånger är ”roten” till ett dåligt mående som lett till ett missbruk/kriminalitet. Vi arbetar med ungdomarnas självkänsla och självförtroende så att de stärks i att bygga en ny identitet, utan missbruk och kriminalitet. Utifrån att ett psykiskt dåligt mående ofta kan kopplas till missbruk/riskbruk och beroende lägger vi också mycket fokus på mående och hälsa.

Varje ungdom får en kontaktperson som har till uppgift att tillsammans med ungdomen planera veckoschema samt ha kontakterna med tex skola, BuP och uppdragsgivare och vårdnadshavare.


Kognitiv beteendeterapi (KBT)

Vi har ett generellt behandlingsupplägg, men samtidigt ett individuellt anpassat innehåll i de individuella uppgifterna och i de enskilda samtalen. Vi fokuserar på vad varje enskild klient anser att de själva har behov utav, samtidigt som att vi utifrån socialtjänstens uppdrag och våra egna observationer anpassar innehållet efter klientens behovsområden.

Vi arbetar med KBT i form av:

• enskilda samtal, KP-samtal och behandlingssamtal

• behandlingsuppgifter med fokus på tankar, känslor och handlingar

• återfallsprevention och med s.k. stopp-kort.

• lektioner och föreläsningar som utgår från kognitiv beteendeterapi

Vi föreläser om och genomför situationsanalyser (SBK), förändringsstrategier, ”trigger-scheman”,

”sugsurfing”, ”för”- och nackdelar med droger och kriminalitet. Vi arbetar mycket med tanke/känsla/handling, de inskrivna får vara delaktiga och rita på tavlan tillsammans med behandlare för att beskriva olika situationer.


CRA

Personal arbetar med CRA i enskilda samtal med klienterna. De samtalar om vad som kan tänkas utlösa missbruksbeteenden, och går även in på sätt att undvika eller hantera de utlösande händelserna. Det handlar också om att stärka fungerande beteenden så som sociala områden samt psykisk hälsa. Man jobbar med tillfredshetskalor, delmål och mål för att klienten ska se resultat.

De huvudsakliga strategierna är självkontrollträning, problemlösningsfärdigheter, kommunikationsträning, särskilt ”tacka-nej-färdigheter”, och återfallsprevention.


Återfallsprevention

Vi tillämpar Återfallsprevention (ÅP) i syfte att ge färdigheter att påverka såväl återfalls- som nykterhetsprocessen, och därmed möjligheter att undvika återfall. Det kan handla om att öva att tacka nej till droger på ett effektivt sätt, hantera sug, kartlägga risksituationer, samt göra stop-kort som ungdomarna kan ha med sig då de åker på ledighet för att få en chans att stanna upp och inse vinsten med att inte ta ett återfall.


12-steg

Under primärbehandlingen genomgår klienterna de första tre stegen inom 12-stegsprogrammet.

Dessa steg handlar i korthet om att:

1) inse att man har ett problem

2) förstå vad lösningen är

3) fatta ett långsiktigt beslut.

Under efterbehandlingen och i utslussningen stöttar vi den placerade att fortsätta arbeta i de resterande 4-12 stegen.

Programmet sker i form av:

• lektioner och föreläsningar om riskbruk, missbruk, beroende, sinnesförändrande droger, medberoende, familj, gemenskap, självskadebeteende, socialt nedbrytande beteende, kriminalitet m.m.

• egna uppgifter och övningar som kan vara individanpassade

• redovisningar

• gruppsittningar

• gruppövningar

• individuella samtal

MRT - MORAL RECONATION THERAPHY

MRT är ett manualbaserat strukturerat behandlingsprogram för kriminalitet och tillhandahåller en helhetslösning för att möta och behandla kriminalitet.

Programmet syftar till att förändra attityder, värderingar, beteenden och vanemönster som klienterna bär med sig från sitt missbruk och beroende. MRT är en systematisk kognitiv-beteende, steg för steg behandlingsstrategi som är utformad för att höja självbilden, främja tillväxten av en positiv, produktiv identitet samt att underlätta utvecklingen av högre nivåer av moraliska tankegångar.

TMO - TRAUMA MEDVETEN OMSORG

Traumamedveten omsorg (TMO) är ett forskningsbaserat förhållningssätt utformat av de australiensiska psykologerna dr. Howard Bath och dr. Diana Boswell. Med hjälp av en grundläggande traumaförståelse kan vuxna förstå och svara på barn och ungas behov på ett sätt som skapar upplevd trygghet, positiva relationer och goda copingstrategier. Detta främjar barn och ungas läkning och återhämtning efter svåra händelser.

BEHANDLINGENS 4 FASER

Vår behandling utgår från kognitiv beteendeterapi (KBT) med inslag av 12-steg som vi anpassat efter yngre individers förutsättningar. Vi har ett systemteoretiskt synsätt i arbetet med den unge och hans nätverk. Vi arbetar alltid utifrån ett lågaffektivt bemötande och respekt för individen.

Behandlingsarbetet är indelat i fyra faser.

Fas 1 och 2: Primärbehandling

Fas 3: Fördjupad behandling och vidmakthållande

Fas 4: Utslussning/Stödboende

I fas 1 startas behandlingen dag 1 med vårt introduktionsmaterial och ett antal screeningar och individuella övningar och samtal samt utvärdering inför nästa fas.

Fas 2 innehåller screeningar, individuella behandlingsuppgifter, 8 grupper/v utifrån veckotema samt samtal och utvärdering. Fas 1 och 2 pågår generellt 4 månader.

Även i fas 3 genomför vi ett antal screeningar och utvärdering. Vi intensifierar individuella övningar, planerar för praktik, arbete eller skola, boende och en fortsatt fritidssysselsättning. Här får ungomen lära sig att laga lättare måltider, vara klimatsmart, budgetering, handla smart, ta myndighetskontakter samt ev kvarvarande planering, tex körkort, samhällstjänst etc. Upplägget anpassas individuellt. Fas 3 pågår generellt 1-2 månad.

Den sista fasen, fas 4, genomförs på ett av våra stödboenden i Uppsala. Här finns dygnet runt personal i intilliggande lägenhet för stöd efter behov. Vi kan skräddarsy upplägget utifrån våra ungdomars individuella behov.

I behandlingen ingår även ADL, dvs ungdomen lär sig hur man tar hand om sin personliga hygien, städar, tvättar och diskar etc.

Vi är måna om att ungdomarna förstår varför de är placerade hos oss samt att de är delaktiga i sin vård och behandling under placeringstiden.